• Bart Boodts Photography

Waarom lage en hoge resoluties?


Toevallig heb ik deze vraag de laatste tijd enkele keren gehad van enkele klanten.

Het lijkt me, dat er in deze digitale tijd nog vele misverstanden en zelfs ongenoegen bestaan rond het gebeuren 'hoge en lage resoluties'.

bron: photo.net

Laten we even beginnen met het begin. Vroeger, voor het snelle, digitale tijdperk, deed de professionele fotograaf zijn fotosessie met de analoge camera, waarin een rolletje zat die de getrokken foto's registreerde. Dit filmpje werd ontwikkeld en de getrokken foto's stonden op de negatieven, lees gerust 'het werkmateriaal' van de fotograaf.

Die negatieven gaven het originele beeld weer, getrokken door en op de manier van de fotograaf in zijn eigen stijl, het werkinstrument van jouw beeld dat zal leiden tot de afdruk ervan. In de 'donkere kamer' gebruikte de fotograaf deze negatieven om op zijn eigen manier te belichten, aan te passen (noem het de photoshop van de pre-digitale tijd) en tot een mooie afdruk te komen die naar de klant ging.

De klant bestelde bij de fotograaf bijvoorbeeld een portretsessie, waar 3 afdrukken inclusief waren, zodat achteraf de klant de 3 beste beelden afgedrukt kreeg. Vermits die originele 'negatieven' in dit geval eigendom bleven van de fotograaf (die onderworpen zijn aan het auteursrecht van de fotograaf), werden negatieven nooit aan de klant gegeven.

Klanten konden steeds een nieuwe afdruk bestellen, aan vooraf bepaalde prijzen door de fotograaf. Hij beheerst trouwens de kunst om mooi af te drukken.

We springen even terug naar deze tijd, het snelle, digitale tijdperk, waarin iedereen reclame rond hun hoofd wordt geslingerd om je foto's digitaal, snel, online en supergoedkoop te laten afdrukken bij de meest goedkope multi-national 'foto-afdruk-bedrijven'. Dit was een snelle en lange zin, wat deze tijd dus typeert.

Wat wil ik nu eigenlijk uitleggen?

Het gebeurt dat klanten vragen waarom ik niet alle beelden in hoge resolutie aflever na een fotosessie, zodat ze zelf kunnen bepalen waar ze hun foto's laten afdrukken (meestal de goedkoopste weg, zonder naar de kwaliteit te kijken).

Er was een klant die de RAW-bestanden wou die ze zelf zou bewerken. Dit is echter niet mogelijk. Net zoals vroeger is het RAW-bestand dat recht uit de camera komt, hetzelfde als het negatief van vroeger. Dit beeld wordt nu gebruikt om de persoonlijke aanpassingen in te leggen, de eigen stijl van de fotograaf, het eigen gevoel van zijn fotografie, het uithangbord van zijn eigen fotografie. In deze tijd is die 'donkere kamer' in de vorm van bewerkingsprogramma's zoals Photoshop, Lightroom etc...

RAW-bestanden, evenals hoge resoluties blijven hierbij steeds de eigendom van de fotograaf, net zoals de negatieven vroeger.

Bij elke shoot tegenwoordig worden er afspraken gemaakt, in mijn geval op de bestelbon of de mailing vooraf, betreffende de afgeleverde beelden in hoge of lage resoluties. Iedere fotograaf heeft zijn eigen afspraken hieromtrent, en het is blijkbaar niet steeds duidelijk voor de klant wat die lage en hoge resoluties inhouden. Heel kort gezegd is een lage resolutie om te gebruiken op internet en hoge resoluties om te gebruiken om de foto af te drukken. Een lage resolutie is niet geschikt om een foto af te drukken, want dan is de kwaliteit weg.

In mijn geval geef ik de hoge resolutiebeelden enkel bij huwelijksreportages en de geboortefotografie van je kind. Alle andere shoots hebben een formule, waarbij je de afgewerkte selectie van foto's in lage resolutie met mijn logootje krijgt, zodat je die kan gebruiken op het web. Het logootje en de lage resolutie zorgen er ook tevens voor dat je foto op het web niet zomaar wordt 'gestolen' voor andere doeleinden. Ik heb bijvoorbeeld al een site gezien van een fotograaf in India met op zijn website beelden van een europese fotograaf om zijn werk te promoten; dat wil je zelf niet.

Net zoals vroeger kan je steeds je foto's laten afdrukken bij je fotograaf die ervoor zorgt dat dit op een zeer kwalitatieve manier gebeurt. Een mooie afdruk maken is, geloof me, een kunst op zich, die je best laat doen door iemand die er gedreven in is. Ikzelf print mijn werk niet zelf af en werk samen met een zeer goed labo, dat elke print persoonlijk hanteert om zo tot de beste kwaliteit te komen.

Het nadeel van de meeste goedkope online fotoservices, is dat ze enkel machinaal en geautomatiseerd werken en zo alles afdrukken over eenzelfde stramien, terwijl elke fotograaf zijn eigen sfeer erin heeft gelegd; weg kwaliteit.

Wens je echt zelf af te drukken of zelf een printservice aan te spreken, heb je de hoge resoluties nodig van die foto en die zijn te koop bij je fotograaf.

Zo kan je natuurlijk afspreken voor de boeking dat je alle beelden in hoge resolutie wenst, of niet, dan wordt hierin op maat gewerkt en de prijzen aangepast.

Dit gebeurt regelmatig bij bedrijven die hun foto's wel steeds in hoge resolutie wensen, zodat bv hun reclamedienst of grafisch vormgever deze tenvolle kan gebruiken voor desbetreffend bedrijf.

Dat brengt uiteraard een ander kostenplaatje mee.

Gelukkig kiezen de meeste mensen nog steeds voor de juiste kwaliteit en maken achteraf uit de reeks lage resolutiebeelden gewoon de keuze welke foto mag afgedrukt worden door de fotograaf waarmee ze gewerkt hebben door voor zijn stijl te kiezen.

Alles draait om afspraken op voorhand.

Info over de prijzen van hoge resoluties vind je op de bestelpagina door HIER te klikken.

Hopelijk tot snel, vrienden!

Bart

#hogeresolutie #lageresolutie #fotograafantwerpen #fotografieantwerpen

582 keer bekeken