• Bart Boodts

Respect en professionalisme


Hier wou ik toch nogmaals eens iets over schrijven. Laatst had ik een gesprek met een model en zij was de zoveelste in jaren die me vertelde over een slechte ervaring. Ik ga uiteraard geen namen noemen en zeker van haar niet, maar wou er toch een kleinigheid over schrijven.

Shivani - © Bart Boodts Photography

Ik vind het steeds schrijnend om verhalen te horen van modellen die terplaatse komen bij de fotograaf en dat naarmate de shoot verloopt, de fotograaf handtastelijk wordt.

Ik heb 14 jaar geleden voor deze passie gekozen, voor de fotografie en dit met modellen. Ondertussen ben ik fulltime zelfstandige fotograaf die regelmatig geboekt wordt voor artistiek naakt.

Mensen die onbekend zijn in het vak, zeggen me wel eens: 'Wat heb jij een droomjob?'

Ja, zeg ik dan volmondig, omdat ik mijn passie, fotograferen, kan uitvoeren.

'En wat denkt je vrouw ervan?? (met de ogen draaiend)'. Wel, zij respecteert mijn passie, fotograferen.

mijn lief - © Bart Boodts Photography

En daar komt het woord 'respect', zij respecteert mijn passie voor fotografie. Dat heb ik enkel bekomen door in deze toch wel delicate tak, naaktfotografie, respect te tonen, aan de modellen én aan mijn vrouw.

En zo krijg je een dubbel effect: mijn lieve schat respecteert mijn passie en ik ontvang respect van de modellen.

Dit kleine simpele woordje zorgt ervoor dat ik steeds gelukkige modellen heb, én een gelukkig vrouwtje, én dat ik steeds mijn beroep met passie kan uitoefenen.

Sara - © Bart Boodts Photography

Ja, juist, het is waar, soms staat er een bloedmooi model voor je neus, maar de moment dat de camera aan mijn zijde is, wordt iedereen gelijk en wordt iedereen mooi.

Die moment, of dat dat bloedmooi model is of een kleine deugniet met schaafwonden op zijn knieën, of de grootvader met vele rimpels, die moment wordt ik verliefd op de persoon die voor me staat met een eindeloos respect, want hij of zij is die moment hét middelpunt van de wereld.

Als mijn geheugenkaartje vol is, en de camera wordt weggestoken, ben ik terug gewoon Bart, het lief van mijn vrouwtje.

Geen professionalisme zonder respect, want raak je een model aan, ben je verbrand en vind je geen modellen meer, want modellen zwijgen er niet over (gelukkig).

Ik blijf het zeggen, enkele gouden tips voor modellen, zeker beginnende modellen.

Vraag steeds of er iemand mag meekomen naar de shoot, zoniet, wees voorzichtig. Meestal vinden ze de fotografen tegenwoordig via facebook, heeft die fotograaf niets om te laten zien van zijn portfolio, wees voorzichtig. Het is ook altijd handig te informeren bij andere modellen die met die persoon hebben samengewerkt, die vertellen je met plezier hoe hun ervaring ermee was. EN! Praat met je vriend of man over wat je doet als model, zodat hij perfect weet dat jij eventueel naakt poseert (lach niet, het gebeurt genoeg met de nodige drama's).

Voor mij zijn modellen goud waard, want zonder hen, had ik niet gestaan waar ik nu sta.

En bovenal mijn lief is goud waard, want zonder haar toewijding en respect voor wat ik doe, had ik evenmin gestaan waar ik nu sta.

ik - © Nessapix

En...ik ben een gelukkige fotograaf, met veel respect en professionalisme (proberen we toch) ;-)

Indien modellen vragen hebben hierover, mogen ze me steeds contacteren, behalve om 'blacklists' op te vragen van bepaalde fotografen (daar hou ik me niet mee bezig).

Wens je zelf voor de camera, check dan even deze PAGINA!

Tot snel allemaal!!

Bart

#fotografieantwerpen #fotograafantwerpen #portfolio #modellen #respect #professionalisme #artistieknaakt #bartboodts

1,168 keer bekeken