• Bart Boodts

Niet poseren!


Hoe ga je te werk tijdens shoots, een vraag die ik veel te horen krijg.

Wel, ik begin een shoot met te vertellen aan het model om gewoon zichzelf te zijn en niet te poseren. Poseren is iets fake, iets wat teveel gebruikt wordt in de fotografie, een makkelijke manier om iets te verbloemen, lijkt me.

Als je jezelf bent, ben je in mijn ogen steeds het mooist het puurst, dan is het aan mij om te grijpen naar dat mooie dat iedereen in zich heeft, bij ieder iets anders.

Op een dag zoals vandaag is het heel dankbaar werken eigenlijk. De koude zorgt ervoor dat het model heel makkelijk zichzelf is, door automatisch 'uit te beelden' dat het koud is. Een mooie emotie om vast te leggen, wat veel kracht biedt.

© Bart Boodts - model: Vlinders Winterwolf

In deze situaties van 'niet-poseren' geeft het me ook de nodige vrijheid om te werken en te bewegen. Ik gebruik ook zeer zelden een statief (behalve voor deze 'behind-the-scenes'-foto, om zo beweeglijk mogelijk rond het model te zoeken naar dat ene, die zekere emotie, dat mooie. Grappig hoe ik soms dans rond het model.

Koud zei u? Inderdaad, het was bitter koud, maar omdat ik het graag menselijk hou, zorg ik ervoor dat elke sessie slechts 10 minuten maximum duurt, om dan snel die voeten en dergelijke te laten verwarmen met een zakvol 'heatpads' (1€ in de Blokker) en een deken dat klaarligt. Om het dan nog wat gezelliger te maken heb ik steeds een thermos met lekker thee bij om het innerlijke ook te verwarmen. Vandaag was dat een mengsel van een winkeltje in Brugge, met honing en verse mandarijntjes. Zo wordt de koude sneller vergeten en kunnen we steeds met plezier doorwerken.

Na twee uren shoot is het wel gedaan, want dan geraakt niemand meer opgewarmd.

Maar hey! Alles voor de kunst, niet!

Het was weer een mooie dag...


486 keer bekeken